top of page
Horlogebatterijen vervangen.
batterijen vervangen in horloges bij Twinkle Juweliers

Horloge batterij vervangen? dan ben je bij Twinkle Juweliers in Ede aan het juiste adres.

Dit doen we snel en voordelig voor elk merk horloge, ook als het niet bij ons gekocht is.

Wij maken gebruik van professionele apparatuur en de topkwaliteit Zwitserse batterijen van Renata.

Bijna alle horloges zijn klaar terwijl je winkelt en zijn met 30 tot 60 minuten klaar. Een standaard batterij vervangen (zonder waterdicht maken) kost 7,50 of 12,50 voor een lithium batterij. (er zijn een klein aantal uitzonderingen)

Wil je het horloge blijven gebruiken onder de douche, of met zwemmen, of komt het horloge regelmatig langdurig onder water? Laat het dan waterdicht maken, zie hieronder.

Sommige (met name echt gouden) horloges hebben geen achterdeksel. De batterij kan dan alleen verwisseld worden via het glas aan de bovenzijde. Dat is een arbeidsintensievere reparatie en verzorgen we voor je via ons horloge-reparatieatelier.

Hoe lang gaat een horlogebatterij mee.

Dit is sterk afhankelijk van het type uurwerk. Als vuistregel zeggen we tussen de 1 en 2 jaar.

Er zijn echter ook uurwerken die wel 5 jaar of langer met een batterij lopen.

Dit ligt aan het type uurwerk en niet, zoals vaak gedacht, aan de batterij.

Vergelijk het met een auto. De ene auto heeft een langere actieradius met dezelfde tankinhoud dan een andere.

Er bestaan geen ''batterijen die langer mee gaan'' Hoe efficiënt het uurwerk met de stroom uit de batterij omgaat is bepalend voor de levensduur.

Waterdichtheid

Ben je gewend om je horloge altijd om te houden, ook onder douche of met zwemmen?

Dan is een standaard batterijverwisseling niet voldoende.

Bij een batterij wissel zul je namelijk de achterdeksel moeten openen, hierdoor vervormt vaak de pakking iets. Dit is 1 van de redenen waarom wij na een standaard batterijwissel nooit de waterdichtheid kunnen garanderen.

Wil je meer zekerheid? dan zal dit gecontroleerd moeten worden met een test en/of de pakkingen zullen vervangen moeten worden.

Na het vervangen van de pakkingen wordt het horloge middels luchtdruk getest op waterdichtheid om te controleren of het horloge weer waterdicht is volgens de merk specificaties.

De kosten van een batterij vervangen inclusief het waterdicht maken variëren van 40,- tot 80,- voor de meest gangbare merken, Voor Zwitserse en exclusievere merken is dit vaak hoger en dan wordt altijd een prijsopgave gemaakt.

Dit is een reparatie die wij verzorgen via ons horloge reparatieatelier, de levertijd is minimaal 2 weken.

Welke soorten waterdichtheid zijn hier:

Waterdicht, waterresistant, waterproof of waterbestendig?

Waterdicht is eigenlijk geen juiste term, omdat geen enkel horloge absoluut waterdicht is. Dat is ook de reden dat sinds de jaren ’60 de aanduiding waterproof niet meer wordt gehanteerd. Absolute bescherming kan in de praktijk niet worden gegarandeerd. De officiële term, die overigens het meest de werkelijkheid benaderd, is waterresistant of waterbestendig.

Een horloge wordt gemaakt uit verschillende onderdelen. De waterbestendigheid van een horloge wordt bepaald door een samenspel van diverse factoren: de constructie van de kast van het horloge, de afdichting van het horlogeglas, de achterdeksel, de kroon en/of de drukknoppen en de conditie van de verschillende rubbers en pakkingen die alle openingen van de kast moeten afdichten. 

Waterbestendig of niet?
De begrippen waterdichtheid, waterresistant of waterproof worden vaak door elkaar heen gebruikt. Als op een horloge staat aangegeven dat dit waterdicht is, zonder dat er een diepte- of drukindicatie wordt aangegeven, dan zegt dat niets over de mate van waterbestendigheid van het horloge. Een diepte- of drukindicatie wordt aangeduid met de termen bar (luchtdruk), atm (atmosfeer) of meter. Het aantal meters geeft aan hoeveel meter druk (van stilstaand water bij geen beweging) het horloge kan weerstaan. 

Bekijk verderop in dit artikel de gradaties van waterbestendigheid. Een horloge met een aanduiding van 3 atm (oftewel 30 meter) is bestand tegen spatwater en lichte regen en dus niet geschikt om mee te zwemmen!

Wanneer er geen enkele tekst of symbool op het gebied van waterbestendigheid op het horloge staat, is het zeer waarschijnlijk niet eens beschermd tegen spatwater of transpiratie.


‍Wat maakt een horloge waterbestendig?

De pakkingen, gemaakt van rubber, siliconen, nylon of teflon, beschermen de horlogekast tegen indringend vocht of damp. De pakkingen zitten rond het glas, de achterdeksel en de kroon. Daarnaast moet het materiaal van de kast stevig genoeg zijn om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen. 

Een schroefbare achterdeksel, of een vormdeksel met schroeven dichten een horloge beter af tegen vocht.

Een kroon die vastgeschroefd kan worden, zorgt ervoor dat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid. 


Gradaties van waterbestendigheid

In de praktijk kunnen globaal genomen de volgende gradaties in waterbestendigheid worden onderscheiden:

Geen symbool of vermelding
Niet bestandtegen water. Kijk dus zelfs uit voor spat- en regenwater of transpiratievocht!

3 atm / 3 bar
Waterresistant – 30 meter:
Dit horloge is bestand tegen spatwater bij handen wassen, regen of transpiratievocht. Dit horloge is niet geschikt om onder te dompelen in water of om mee te zwemmen.

5 atm / 5 bar
Waterresistant – 50 meter:
Dit horloge is bestand tegen douchewater. Niet bestand tegen (grote) waterdruk en je kunt er dus niet mee duiken of snorkelen.

10 atm / 10 bar 
Waterresistant -100 meter:
Dit horloge is bestand tegen water bij de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, duiken in het zwembad, snorkelen of zeilen, als er geen sprake is van grote temperatuurverschillen. Dit horloge is niet geschikt voor recreatie- of diepzeeduiken. 

20 atm / 20 bar
Waterresistant - 200 meter:
Dit horloges is bestand tegen water bij alle vormen van watersport en/of recreatieduiken (tot ca. 30 meter).

100 atm / 100 bar
Waterresistant - 1.000 meter:
Dit horloge is geschikt voor diepzeeduiken.‍

Waar staat de afkorting bar voor bij waterdichtheid?
Een bar is gelijk aan 10 meter waterdruk. Zo is dus 5 bar gelijk aan 50 meter of 5 atm (atmosfeer).

Let op bij temperatuurverschillen

Grote temperatuurverschillen kunnen grote gevolgen hebben. Een horloge kan tijdens het zonnebaden wel opwarmen tot 40-50 gr. C. Als de drager daarna in (zee)water van 20-25 gr. C. duikt, dan krijgt het horloge een enorme klap door het temperatuurverschil. Als de horlogekast niet bestand is tegen zulke omstandigheden, kan het gaan lekken en vollopen met water.‍

Hoe ontstaat condensvorming?
Door plotselinge afkoeling kan condensvorming optreden onder het glas, omdat dit sneller afkoelt dan de (metalen) kast die door de pols wordt verwarmd. Gaat het om een dun waasje dat vanzelf weer wegtrekt, dan is er waarschijnlijk geen vocht binnengedrongen in de kast. Als er echter sprake is van dikke druppels onder het glas, dan is er wel vocht binnengedrongen. Dan is het zaak om het uurwerk zo snel mogelijk droog te laten maken om schade te voorkomen. Bij zout water in het uurwerk kan er onmiddellijk onherstelbare roestschade optreden.

Waterdichtheid testen
Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?
Om de twee à drie jaar (bij professioneel duikersgebruik minimaal jaarlijks). En telkens wanneer de kast open is geweest, bijvoorbeeld na het wisselen van de batterij of na een reparatie.

‍Hoe wordt de waterdichtheid van horloges getest?


Er zijn drie soorten testen:

Droogtesten
Het horloge wordt in een kleine ruimte geplaatst. Daarna wordt de luchtdruk in die ruimte opgevoerd. Met behulp van precisie-instrumenten meet het instrument of de kast vervormt. Als de kast niet vervormt, betekent dit dat er lucht in is gekomen. Het horloge is dan dus NIET waterdicht.

Droog - nat testen
Het horloge wordt eerst in een kleine ruimte boven water geplaatst, waarbij de luchtdruk in de ruimte wordt opgevoerd. Daarna wordt het horloge onder water gedompeld. De opgevoerde luchtdruk wordt langzaam naar beneden gebracht. Als er lucht uit het horloge borrelt wanneer het onder water is, betekent dit dat er lucht in het horloge is gekomen voordat het ondergedompeld was. Dan is het horloge dus NIET waterdicht.

Nat testen
Het horloge wordt onder water gedompeld. Vervolgens wordt de druk met behulp van een zuiger opgevoerd. Op een manometer is zichtbaar of er druk opgebouwd wordt. Als een horloge lek is, dan treedt er geen drukverhoging op en wordt er water in het horloge geperst.‍

Kan een horloge tegen heet water?


Nee! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen gaat dan verloren. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.‍

ISO-standaard voor waterbestendigheid


Net zoals zoveel branches kent de International Organisation for Standardization (ISO) ook diverse internationale standaarden voor de horlogerie, voor aspecten als antimagnetisch, shockproof en waterbestendigheid. Voor waterbestendige horloges hanteert men de ISO 2281: Horology – Water-resistant watches. Voor duikershorloges geldt een separate ISO, de ISO 6425: Diver’s watches. Deze norm bevat alle eigenschappen waaraan een horloge moet voldoen, om zich duikhorloge te mogen noemen.

Onderhoud
Pakkingen kunnen slijten door gebruik en na verloop van tijd uitdrogen. Is de waterdichtheid heel belangrijk voor je? Laat je horloge dan om de 2 à 3 jaar testen op waterdichtheid.
Controleer het horlogeglas regelmatig op krassen en/of barsten.
Als een waterbestendig horloge (tot 10 bar/10 atm) in contact is geweest met zout water, spoel het direct daarna goed af met schoon, zoet water.
Voorkom contact met chemicaliën (benzine, chloor, parfum, alcohol, haarlak etc. ) omdat deze de pakkingen kunnen aantasten.
Voorkom aanraking met hitte (bijvoorbeeld van een haardroger) en heet water (warme douche of sauna). 
 

bottom of page