top of page

Lab Grown diamant

Bijgewerkt op: 4 mei


Diamant is een zeer zeldzaam mineraal met unieke eigenschappen.

Tot voor kort werd er uitsluitend in mijnen diamant gewonnen. Maar vandaag de dag is er ook een alternatief: Lab Grown diamant.


Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een diamant in een sieraad?

Diamant is het hardste mineraal op aarde. En 1 van de unieke eigenschappen van een diamant is de lichtbreking (refractie). Als een diamant in een briljant vorm (een manier van slijpen) wordt geslepen ontstaat er een schittering in de steen die ongeëvenaard is.

Samen met de hardheid dus een perfecte edelsteen voor een sieraad.


De natuurlijke diamant bestaat simpelweg uit koolstof die in miljoenen jaren in de aardkorst is gevormd onder hoge druk en temperatuur.

Dit proces kan nu nagebootst worden in een laboratorium.

Hierbij ontstaat een diamant met exact dezelfde samenstelling en eigenschappen als een natuurlijke diamant.


Dit is dus échte diamant die wordt gemaakt onder dezelfde omstandigheden als in de natuur. Het verschil is dat deze omstandigheden zijn omgezet in een simulator zodat de diamant door de mens zelf sneller en zuiverder geproduceerd kan worden.


In het kort gezegd is Lab Grown Diamant voor het menselijk oog niet te onderscheiden van natuurlijke diamant. Alle optische en fysische eigenschappen zijn gelijk aan de natuurlijke diamant.”


Alleen met zeer specialistische apparatuur kan door de groeilijnen bij de vorming van de diamant worden vastgesteld dat een diamant lab grown is.


Lab Grown diamant is te vergelijken met ijs. Wanneer je ijs uit de vriezer vergelijkt met ijs afkomstig van de noordpool of andere ijs-gebieden is dit identiek. Het enige verschil hiertussen is de plaats waar het ijs ontstaat.


Waarom natuurlijke diamant?

  • Een natuurlijke diamant is miljoenen jaren oud

  • Deze worden in de natuur gevonden

  • Sommige natuurlijke diamanten bevatten natuurlijke insluitsels

  • Natuurlijke diamanten zijn schaars en dus kostbaarder


Lab grown diamanten ringen zijn 100% echte diamant!

De lab grown diamant die we gebruiken hebben precies dezelfde samenstelling (100% koolstof), dezelfde hardheid (10/10) en dezelfde prachtige schittering als diamant uit een diamantmijn. Dus het product is gelijk, en vaak is de kwaliteit van de lab grown diamanten die we voor onze sieraden gebruiken wel hoger dan gemiddeld! Maar wat zijn nou de grootste voordelen van een ring met lab grown diamant? Dat zit hem in de ecologische impact en het feit dat je een grotere diamant hebt voor hetzelfde geld!


Waarom Lab Grown diamant?

  • De natuurlijke diamant sterft uit, de mijnen gaan sluiten en de stenen raken uiteindelijk op.

  • Lab grown diamanten zijn minder belastend voor het milieu dan diamanten die in mijnen gewonnen zijn. Ze zijn ecologisch verantwoord en duurzaam. Bij lab grown diamanten is minder CO2-uitstoot en het productieproces is korter. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt.

  • 100% traceerbaar en zekerheid dat het geen bloeddiamanten zijn.

  • Sneller maakproces dan natuurlijke diamant.

  • Grotere diamant voor hetzelfde geld..


Zijn er nadelen aan sieraad met lab grown diamant?

Er zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan lab grown diamant; het is beter voor mens en milieu, het is voordeliger en de ring schittert minstens zo mooi! Het is en blijft het prachtige resultaat van een echte ambacht van diamantslijpers en goudsmeden.

'Lab grown diamonds' zijn net zo goed 'forever' als diamanten uit een diamantmijn!
Lab grown diamant via HPHT

Net als natuurlijke diamant wordt Lab Grown diamant ook gemaakt door middel van koolstof deeltjes. Deze kleine deeltjes worden als zaadjes in de machine geplaatst. De diamant wordt gevormd via een kristal “zaadje” van grafiet of diamant poeder. Deze laten ze groeien onder een druk van >55000 atm dit is vergelijkbaar met het plaatsen van de Eiffeltoren precies op het “zaadje”.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat het proces om een natuurlijke diamant te vormen wordt nagebootst in een machine.


Onder deze extreme druk en temperatuur van > 1400˚C groeit het “zaadje” in een aantal weken naar een ruwe diamant.

De natuur controleert de deeltjes die worden samengeperst niet, hierdoor kunnen er onzuiverheden (insluitsels) in de steen ontstaan. In een gecontroleerde laboratorium omgeving zijn deze onzuiverheden nauwelijks aanwezig.


Het door de mensen ontwikkelde proces wordt ook wel HPHT genoemd, ''High Pressure High Temperature''.

Tegenwoordig worden er hoge kwaliteit diamanten gemaakt voor een lagere prijs.


Net als bij de natuurlijke ruwe diamant zal gekeken worden naar de kwaliteit, grootte en zuiverheid van de steen. Als deze voldoet dan wordt de diamant handgeslepen en gepolijst.

Met als resultaat een schitterende steen in een hoge kwaliteit voor een lagere prijs.De Blush Lab Grown Diamond collectie gebruikt deze stenen van hoge kwaliteit in combinatie met 14 karaats goud.

Comments


bottom of page